3. Työsopimus ja urasuunnittelu

Oppimistehtävät

 

Tässä osiossa tutustutaan tarkemmin työsopimukseen ja siinä sovittaviin asioihin. Työsopimus on tärkein dokumentti työsuhteessasi. Muistathan vaatia sen aina kirjallisena. Kirjalliseen työsopimukseen on helpompaa palata myöhemmin, jos haluat tarkistaa työsuhteeseesi liittyviä ehtoja. Vaikka työsopimus tulisi tehdä aina kirjallisena, niin myös suullinen sopimus sitoo molempia sopijaosapuolia.

  1. Etsi  joku alan työpaikkailmoitus. Tarkastele millaisia asioita siinä on nostettu esille: Millaisia asioita lähtisit painottamaan omassa työhakemuksessasi, jos hakisit tähän tehtävään? Halutessasi voit käyttää tätä tehtävää myös työnhakemuksen laatimisharjoituksena.
  2. Työhakemuksen liitteeksi pyydetään usein ansioluetteloa (CV). Oletko jo laatinut omasi? Voit hakea vinkkejä oman ansioluettelon laadintaan tästä Tehy-lehden artikkelista.
  3. Tehkää pareittain tai ryhmissä työhaastatteluharjoitus. Vaihtakaa välillä rooleja.
  4.  Etsi jostakin työehtosopimuksen liitteestä työsopimusmalli. Tutustu malliin ja pohdi millaisista asioista työsopimuksessa sovitaan. Mistä työsopimuksessa tulee ainakin sopia? Apua tehtävään saat myös oheisesta videosta.
  5. Mitä eroa on työsopimuksella ja työehtosopimuksella?

Jo opintojen aikana on hyvä pohtia urasuunnitelmia ja työnhakua. Ammatillinen kehitys, oppiminen ja opiskelu eivät pääty valmistumiseen, vaan jatkuvat läpi uran.

  1. Olet valmistumisvaiheen opiskelija. Arvioi omaa tämän hetkistä pätevyyttäsi (=kompetenssiasi) ja pohdi, minkälaisiin tehtäviin haluat työllistyä valmistumisesi jälkeen. Pohdi mikä sinulle on tärkeää työssä ja mitkä ovat omia vahvuuksiasi?
  2.  Missä aiot olla viiden vuoden päästä ammatillisessa urakehityksessäsi ja mitä sinun pitää tehdä päästäksesi tavoitteeseesi?
  3. Oletko jo tutustunut EURES:iin eli eurooppalaisen ammatillisen liikkuvuuden portaaliin? Rakenna siellä oma CV (ansioluettelosi) haluamallasi kielellä.
  4. Tehy vastaa työelämän taloudellisesta edunvalvonnasta. Tehyn yhteydessä toimii joukko ammatillisia järjestöjä ja jaostoja. Tutustu oman ammattiryhmäsi mukaiseen järjestöön tai jaostoon ja pohdi miten nämä voivat tukea sinua omassa urakehityksessäsi.

 

Työsopimuksen tekeminen

 


Videolla mainitaan, että koeaika voi kestää enintään neljä kuukautta. Kuitenkin vuoden 2017 alusta on astunut voimaan työsopimuslain muutos, jonka vuoksi 1.1.2017 alkaen voidaan työsopimukseen sopia enintään kuuden kuukauden koeajasta.

 

Oheisen alkuperäisen videon ilman tehtäviä löydät täältä.

Lisää aiheesta

 

Millainen on hyvä työhakemus? Katso vinkkejä työhakemuksen laadintaan.

 

Oletko saanut kutsun työhaastatteluun? Onnea siitä! Katso täältä vinkkejä työhaastatteluun.

 

Kesätyöntekijää neuvoo Kesäduunari-info!

 

Kiinnostaako sinua työt tai harjoittelu ulkomailla?

 

Kiinnostaako yrittäjyys? Katso video yrittäjän turvaverkosta.

 

Sairaanhoitajien uudet työnkuvat – laatua tulevaisuuden sotepalveluihin

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.